Búcsúzunk Ábrahám Józseftől…

…a gimnázium egykori tanárától és igazgatójától.

Ábrahám József (1932-2017) Budapesten született, iparos családban. Gyermekkorát Petőházán élte, itt járta ki az elemi iskola négy osztályát. Középiskolai éveit a soproni Széchenyi István Gimnáziumban töltötte, az utolsó olyan évfolyam diákjaként érettségizett 1952-ben, akik még nyolc évfolyamos képzésben tanulhattak.

Egyetemi tanulmányait Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán folytatta, ott szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári diplomát 1956-ban.

1956 novemberében kezdte meg tanári munkáját az akkor néhány éve alapított Kapuvári Gimnáziumban (későbbi nevén a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban), s mindvégig itt gyakorolta pedagógus hivatását, egészen a nyugdíjba vonulásáig, 1996-ig. Az „alapító atyák”, a „glóriások” nemzedékéhez tartozott, akik a semmiből hoztak létre egy komoly eredmények felmutatására képes intézményt. Legendás, meghatározó tanárként kiemelkedő szerepe volt a pedagógiai-szakmai munka magas színvonalának kialakításában, az 1970-es években a fizika tagozat elindításában. Szakmai munkáját 1972-ben „Kiváló tanár” kitüntetéssel ismerték el. 1977-ben a gimnázium igazgatóhelyettese, 1991-ben az intézmény igazgatója lett. Igazgatóként az ő nevéhez fűződik a nyolc évfolyamos gimnáziumi tagozat elindítása.

A gimnázium hajómodellező szakkörében is oroszlánrészt vállalt: remek ötleteivel, kiváló műszaki érzékével segítette modellező társait. Számos országos bajnokságot nyert, illetve értékes helyezéseket szerzett Európa- és világbajnokságokon.

A rendszerváltoztatáskor aktívan bekapcsolódott a helyi közéletbe, az MDF alapszervezetének vezetőjeként közéleti szerepet is vállalt. 1990-től Kapuvár Város Önkormányzati Képviselő-testületének tagja, 1994-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés tagja (az MDF-frakció vezetője és az Oktatási Bizottság tagja) volt.

Tanári, iskolavezetői és közéleti tevékenységéért nyugdíjazásakor, 1996-ban Kapuvár Város Önkormányzata „Pro Urbe” díjjal tüntette ki.

Tanítványaiként, munkatársaiként fájó szeretettel veszünk tőle búcsút, de abban bízunk, hogy személyiségének hatása, embersége, bölcs tanácsai és a szeme sarkában megbújó ironikus mosolyának emléke tovább kísérnek minket.

Ábrahám József igazgató úrra az „… alapíts iskolát!” című évkönyvünkben, 2003-ban megjelent írásával is emlékezünk.

Ábrahám József visszaemlékezése